Thursday 16 May 2013

RESEPI SAMBAL BILIS JAWA


RESEPI SAMBAL BILIS JAWA & UBI REBUS
http://ucubakery.blogspot.com/2011/05/sarapan-ubi-rebus-sambal-bilis-jawa.html

Bahan2 ;
1. Ubi kayu - direbus
2. Bilis - utk digoreng
3. Bawang besar 3 biji *
4. Bawang putih 3 ulas * (tapi ucu x letak bawang putih sbb nanti aromanye kureng sedap..rasenya la)
5. Cili padi *- mengikut kepedasan yg dikehendaki
6. Belacan *- mengikut citarasa individu
7. Asam Jawa / limau kasturi
8. Garam secukup rasa
9. Perasa (jika ada)
10. Minyak utk menumis

Cara2;
1. Semua bahan yg ditanda * hendaklah diblenda/kisar
2. Goreng bilis sehingga garing - ketepikan
3. Panaskan kuali diatas dapur kemudian masukkan semua bahan yg bertanda * dan tumis sehingga naik bau pastikan sambal tadi betul2 masak, kemudian baru masukkan garam dan asam jawa/limau kasturi (boleh tambah sedikit air jika sambal tadi terlalu kering)
4. Gaul sehingga sebati dan pastikan sambal tadi kering barulah dimasukkan bilis yg telah digoreng tadi. (tujuan bilis ini bahan terakhir dimasukkan kerana mengelakkan daripada liat apabila hendak dimakan)
RESEPI SAMBAL BILIS JAWA
http://ucubakery.blogspot.com/2011/05/sarapan-ubi-rebus-sambal-bilis-jawa.html

Bahan2 ;
1. Ubi kayu - direbus
2. Bilis - utk digoreng
3. Bawang besar 3 biji *
4. Bawang putih 3 ulas * (tapi ucu x letak bawang putih sbb nanti aromanye kureng sedap..rasenya la)
5. Cili padi *- mengikut kepedasan yg dikehendaki
6. Belacan  *- mengikut citarasa individu
7. Asam Jawa / limau kasturi
8. Garam secukup rasa
9. Perasa (jika ada)
10. Minyak utk menumis




Cara2;
1. Semua bahan yg ditanda * hendaklah diblenda/kisar
2. Goreng bilis sehingga garing - ketepikan
3. Panaskan kuali diatas dapur kemudian masukkan semua bahan yg bertanda * dan tumis sehingga naik bau    pastikan sambal tadi betul2 masak, kemudian baru masukkan garam dan asam jawa/limau kasturi (boleh tambah sedikit air jika sambal tadi terlalu kering)
4. Gaul sehingga sebati dan pastikan sambal tadi kering barulah dimasukkan bilis yg telah digoreng tadi.   (tujuan bilis ini bahan terakhir dimasukkan kerana mengelakkan  daripada liat apabila hendak dimakan)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin